De Beste Van Dale Houden Niet Van Voetbal

De Laatbloeier - Van Dale (Advertorial) [Satire]-01

Breaking news

En wederom een nieuwe doorbraak. We hebben het voor elkaar en mogen vandaag onze eerste advertorial schrijven. Woehoe! Yeah! En nog wel voor het boek dat ik het meeste lees. Het heeft mij veel moeite gekost om dan eindelijk m’n eerste advertorial te mogen schrijven. Na lang onderhandelen met Van Dale zijn we het overeengekomen dat ik na betaling van een kleine 150 euro iets mocht schrijven over hun woordenboeken. Zojuist heb ik dat geld overgemaakt aan de woordenboekenuitgeverij en nu ga ik dus direct op m’n toetsenbord kloppen.

Ja, hoor! Het is een geniaal boek en dat zeg ik niet alleen omdat je dat moet zeggen in een advertorial. Met enige regelmaat duik ik namelijk in een reeks woordenboeken van Van Dale en altijd weer ben ik enorm bevredigd over het resultaat. En niet alleen de tastbare uitgaven zijn geweldig. Al enige tijd is Van Dale ook online te vinden. Alwaar ik in aanraking kwam met autofellatio en de bijbehorende rugklachten. Maar het schijnt dat autoconnulingus ook tot de mogelijkheden bestaat, al is mij dat nog niet gelukt.

Echt superhandig

Het gebeurd wel eens dat ik net niet lang genoeg ben om iets van de kast te halen. Dan is het fijn dat er een dik en stevig boek in de buurt is, die je net die 5cm extra lengte biedt. Ook fijn om te weten is dat Van Dale ook handig is bij het doden van insecten. Het bevat ruim 1000 pagina’s welke niet alleen 1000 manieren verschaffen om een vlieg te doden, maar ook nog eens het ideale gewicht omhelst welke benodigd is om kleine kruipers te vermorzelen. Soms twijfel ik ook nog over de spelling van een woord. Ook dan biedt Van Dale solaas.

Het is heus waar! Van Dale heeft mijn vocabulaire capaciteit verruimd. Vooral hun EN/NL en NL/NE boeken heb ik lang en vaak gebruikt. Zo schreef ik in het verleden liedjes over de vreemdste dingen, zoals over een psychotisch voorkomend personage in de ik-vorm. Dit kwam doordat ik ‘schaduwgevecht’ opzocht en erachter kwam dat dit ‘mimic warfare’ in het Engels is. Wat bij mij een totaal andere connotatie had dan een ‘native’ Engelstalige.

Waarom ook jij aan de Van Dale moet

Wat ik ook leuk vind is één van de Van Dale boeken ‘at random’ te openen, om te kijken welk woord mij opvalt. Meestal werkt het net zo goed als die maffe boekjes die je tips geven wanneer je ze zomaar op een willekeurige pagina opent. De ene keer levert het direct een thema voor een kort verhaal. De andere keer slechts een leuk woord dat is te verwerken in een column. Maar vooral lijkt het bij mij inspiratie te geven bij gedichten.

Kortom, wanneer u last heeft van beestjes in uw huis, of u wilt uw Japanse theetafel veranderen in een Nederlandse eethoek, denk dan aan Van Dale. Maar ook wanneer u iets met taal wilt beginnen is Van Dale ideaal en dankzij de alfabetische indeling handig in gebruik. Mocht u slechts denken aan een boom die geveld dient te worden voor uw plezier, ook dan is Van Dale ‘your book of choice’!

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s