Vegetarisch, Veganistisch? Doe Mij Toch Maar Flexitarisch!

De Laatbloeier - Vegetarische Ballen-01

Onaangename verrassing naar de hand gezet

Afgelopen week werd ik ´verblijd´ met vegetarisch en veganistisch ‘vlees’ in m’n voedselpakket. In eerste instantie wilde ik het niet eens meenemen, tot ik mij realiseerde dat overal een onderwerp voor een blog in kan zitten. En hoe je het ook went of keert, het betekende dat ik 3 dagen niet hoefde na te denken over wat er gegeten ging worden.

Waarom iemand vlees afzweert is mij een raadsel, maar dat ze na deze daad producten willen kopen die toch op vlees lijken kan ik al helemaal niet bij. Desalniettemin werd ik geconfronteerd met een aantal producten die blijkbaar een bepaald gat in de markt dichten en had ik beslist mijzelf op te offeren ten gunste van een blogpost. Als eerst heb ik uiteraard gekeken naar waar het ‘vlees’ van gemaakt was, ze waren gemaakt van soja-eiwitten (goed voor een substantieel deel aan houtkap in tropische regenwouden) en de vegetarische bevatten eveneens uit ei gewonnen eiwitten.

De eerste testronde

Als eerst heb ik de vegetarische ‘schnitzel’ uitgeprobeerd, welke  qua textuur wel wat weg had van het vlees in reguliere schnitzels. Wat direct opviel was dat het stevig gekruid was om het de impressie van vlees te geven. Tijdens het eten ervan had ik na een halve ‘schnitzel’ geen zin meer om door te eten.

Toen ik mijn plannen en de tot dusver bekende bevinden met mijn ex deelde, kreeg ik twee verschillende veganistische kazen in de hand geduwd. Die moest ik maar eens proeven dan! Nou, blijkbaar koestert m’n ex toch nog wat haatdragende gevoelens voor mij. De ‘mozzarella style’ vegankaas was korrelig in de mond, maar smaakte alsof het wel bruikbaar was om te gebruiken als ingrediënt bij het koken. Het plakje ‘cheddar’ vegankaas was te ranzig voor woorden. Het smaakte naar de geur van gummetjes. Gelukkig kreeg ik wat veganistische melk, op basis van rijstwater, om de kauwgomkaas weg te spoelen. Overigens was de ‘melk’ best aangenaam, maar het is geen echte melk dus ik denk dat ik het eerder zou gebruiken als ingrediënt in een recept zodat een lactose-intolerante gast ook iets kan mee-eten.

Verdere proefronden en mijn eindconclusie

Samen met de kinderen heb ik het veganistische ‘gehakt’ gegeten. Volgens de verpakken was deze bedoeld om een Mexicaanse wrap mee te maken. Rechtstreeks uit de pan is het niet te vreten. Het had de smaak van tripknollen en milde paddo’s, maar die krengen eet je niet voor de smaak. Echter op een tortilla met kidneybeans, slamix, ui, strooikaas, knoflooksaus en salsasaus is de veganistische ‘gehakt’ goed te doen, maar onder die omstandigheden is zelfs boomschors wel te doen. Ook nu had ik vrij snel het gevoel dat ik genoeg had gegeten

Later hebben we ook nog de vegetarische ‘gehaktballetjes’ gegeten, welke toch wel het lekkerst smaakten van al het gekregen namaakvlees. Met curry ketchup was het wel beter, maar ook nu had ik na een paar gehaktballetjes geen zin meer om nog een enkel balletje in m’n giechel te steken. Ik moet dus concluderen dat vegetarisch én veganistisch ‘vlees’ vooral geschikt is voor mensen die niet graag lekker eten en mensen die willen afvallen.

Mijn mening blijft onveranderd. Er zijn goede redenen denkbaar om vegetarisch of veganistisch te worden. Ik kan ze alleen niet zo een-twee-drie bedenken. Gelukkig zijn er ook genoeg gerechten die je kunt eten zonder daar vlees bij te gebruiken en zelfs zonder dierlijkmateriaal toe te voegen. Dus namaakvlees eten is voor mij net zoiets als nicotinekauwgom. Iets dat een verslaving in tact houdt en dus het probleem niet echt aanpakt. Stop of stop niet, maar niet al dat halfbakken gedoe!

Uw proefkonijn,

De Laatbloeier

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s